Aanvragen en verlengen

Blokkeer jouw pas in 'Mijn account' of bel naar 033 - 3035 460. Zo kan niemand gebruikmaken van jouw persoonlijke tegoed. Als jij jouw pas hebt geblokkeerd, dan kun je daarna een nieuwe pas aanvragen.

Als jouw aanvraag goed bij ons is aangekomen, krijg je een bevestiging via de mail. Jouw aanvraag voor de Cunerapas wordt dan door ons gecontroleerd. We laten jou binnen maximaal acht weken via een mail weten of jij wel of geen recht hebt op de pas.

Wordt de aanvraag goedgekeurd?
Dan versturen we de passen per post naar jou toe. Al jouw gezinsleden ontvangen een pas met daarop hun persoonlijke tegoeden.

Wordt de aanvraag afgewezen?
Dan ontvang jij een mail, waarin we uitleggen waarom jij geen recht hebt op de Cunerapas.

Als je jonger bent dan de pensioengerechtigde leeftijd dan is de kostendelersnorm van toepassing. Dit betekent dat alle inwoners in jouw woning, die ouder zijn dan 27 jaar, worden meegenomen in de berekening van jouw netto maandinkomen. Hoe meer personen van 27 jaar of ouder bij jou in huis wonen, hoe lager de inkomensnorm die geldt voor het aanvragen van de Veenendaalpas.
**
Niet alle volwassenen tellen mee voor de kostendelersnorm. Wie tellen niet mee?**

  • Jongeren tot 27 jaar;
  • Studenten die een studie volgen die recht kan geven op studiefinanciering (Wsf 2000);
  • Leerlingen die de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) volgen;
  • Meerderjarige leerlingen die onderwijs volgen dat recht geeft op Wet tegemoetkoming onderwijskosten
  • Schoolgaande kinderen (Wtos);
  • Kamerhuurders en kostgangers die een normale (commerciële) prijs betalen voor de kamer en/of de kost en inwoning;
  • Verhuurders en kostgevers die een zakelijk of commerciële relatie hebben met de huurders of kostgangers in hun woning.

Bij het aanvragen van de Cunerapas krijg je de vraag om aan te geven of er medebewoners zijn op jouw adres. Je zult hierover een aanvullende vraag per mail ontvangen. Hierna wordt jouw aanvraag pas beoordeeld.

Enkele budgetten zijn voor het nieuwe pasjaar 2024-2025 samengevoegd. Eerder was er bijvoorbeeld naast het Doe mee-budget ook het Sport en Beweegtegoed voor volwassenen, maar deze budgetten zijn nu samengevoegd tot één Doe mee-budget.

Ook voor de kinderen zijn meerdere budgetten samengevoegd. De totale hoogte van de budgetten is gelijk gebleven. Dit geeft jou meer vrijheid waar je het budget aan wilt besteden en kun je grotere uitgaven doen.
Daarnaast is de maximale inkomensgrens van 120% verruimt naar 130% van het wettelijk minimum.

Oók zijn de Doe mee-budgetten met ingang van het nieuwe pasjaar 2024-2025 in totaal 3 jaar geldig. Wat je in dit pasjaar niet opmaakt, wordt automatisch meegenomen naar het volgende pasjaar. Zo kun je bijvoorbeeld sparen voor een duurdere uitgave.

Ten slotte is er voor het nieuwe pasjaar een witgoedregeling. Met dit budget kun je eenmalig witgoed aanschaffen.

De regeling Meerkosten chronisch zieken en gehandicapten gaat wijzigen, omdat de voorwaarden gaan veranderen.